Loes Leatemia en Ramon Schleijpen werken sinds 2007 samen. Zij hebben elkaar ontmoet in de wijkaanpak van de Amsterdamse Transvaalbuurt. Een samenwerking die direct resulteerde in een aanpak waarbij bewoners en ondernemers zichtbaar zijn betrokken bij het programma van de buurt onder het motto “Transvaalbuurt steeds beter”. Sinds oktober 2011 houden zij kantoor in de Pretoriusstraat en werken vanuit de Transvaalbuurt aan het versterken van de civil economy, het verduurzamen van projecten en het ondersteunen en positioneren van wijkondernemingen. Zij hebben eind 2012 Lokale Lente, community wijkondernemers Amsterdam opgericht.

LoesLoes werkt met elan en doorzettingskracht aan de ontwikkeling van wijken en buurten in de stedelijke omgeving. Dit doet zij met passie voor het kleinschalige en de menselijke maat. Loes houdt van simpele manieren van werken, zonder al te veel poeha.  Loes zoekt naar nieuwe samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke belangen. Zij is bestuurslid van de stichting Amsterdam in Dialoog en heeft eerder succesvol huiskamerrestaurant De Liefde vormgegeven.

 

 

Ramon is van oorsprong jurist. In haar werk bij de Nationale ombudsman, bij woningcorporatie Ymere en als zelfstandig ondernemer deed ze veel ervaring op met de relatie en verbinding tussen ‘kleine mensen en grote organisaties’, en hun verschillende perspectieven; burgers en overheid, bewoners en corporatie, medewerkers en management. De verbinding van het grote en het kleine verhaal, van visie en menselijke maat, kan inspiratie bieden tot verandering. Ramon heeft haar sporen verdiend in het op vernieuwende wijze organiseren van participatie en communicatietrajecten voor buurtgerichte programma’s.

 

 

Samenwerking

  • Lokale Lente: Loes en Ramon zijn oprichters van Lokale Lente, community wijkondernemers Amsterdam. Lokale Lente is een community voor en door wijkondernemers in Amsterdam.
  • Nieuwe Maan: Ramon en Loes zijn medeoprichters van het Nieuwe Maan Netwerk. Dit netwerk houdt zich bezig met maatschappelijke vernieuwing. Binnen het netwerk zijn maatschappelijk betrokken ondernemen, Nederland in Dialoog en verandermanagement actief vertegenwoordigd.
  • Zelfstandig professionals: Loes en Ramon hebben een breed netwerk van zelfstandig ondernemers waarmee zij samenwerken en die zij kunnen betrekken bij grote of kleine opdrachten.
  • Stad en land: Ramon en Loes hebben een breed stedelijk en landelijk netwerk.

Organisatievorm

Loes en Ramon vormen sinds 1 oktober 2011 een maatschap, en staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Amsterdam.

 

Transvaalbuurt

Ramon en Loes hebben zich al langer verbonden aan de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost. Vanaf 2007 waren zij als programmamanager en adviseur participatie intensief betrokken bij de vorming van een actieve en duurzame coalitie, waarin bewoners, stadsdeel, corporaties, maar ook welzijn, politie en onderwijs, samenwerken aan de revitalisatie van de buurt.
Nu zijn zij er met hun bedrijf teruggekeerd, om zich samen met andere actieve ondernemers sterk te maken voor de buurt.