‘Geef burgers de ruimte, dan borrelen vanzelf mooie dingen op’

5 Feb 2015

Hambaken is een wijk met veel culturen, of zoals kwartiermaker Loes Leatemia van de gemeente ’s-Hertogenbosch het verwoordt: ‘een rijkdom aan talenten’. Het leegstaande gebouw bij het winkelcentrum is door de buurtbewoners omgetoverd tot buurtonderneming. Het idee is dat bewoners hier zelf dingen organiseren, voor en door Hambaken.

Leatemia: ‘Alles komt uit de mensen zelf. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer ze te zeggen hebben.’ Er is een bibliotheek, een speelotheek, een bar, een huiskamer om te flexwerken en er worden activiteiten georganiseerd.

Vijftig bezoekers van Festival de Energieke Samenleving hebben plaatsgenomen in het wijkcentrum, waar koffie en zelfgemaakte bladerdeeghapjes worden geserveerd. Na uitleg over de buurtonderneming mag de zaal vragen stellen.

Drie vragen

De drie meest prangende vragen aan kwartiermaker Leatemia:

1. Hoe zit het met de financiering?

‘De vraag “wat kost het?” zou ik willen omdraaien: wat levert het op? In wijkcentrum Noorderpoort wordt waarde gecreëerd. Het is een oefenplek waar bewoners aan de slag kunnen in de horeca, schoonmaak of beheer. Het is belangrijk dat de gemeente beseft dat er ook in de zogenaamde probleemwijken talenten zijn. Bij aanbestedingen zou de gemeente zaken kunnen uitbesteden aan de buurt, zoals groenbeheer. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat dit een economisch duurzame onderneming wordt.’

2. Leuk zo’n burgerinitiatief, maar waar begin je nu?

‘Begin bij actieve burgers, ga daarmee praten. Beetje bij beetje ontstaat er een groeiend netwerk. Verder moet je open kunnen luisteren naar wat mensen zélf willen. Benader mensen als individuen, kijk wat ze op individuele basis kunnen doen. Benader ze niet als groepen, want groepen hebben conflicterende belangen.’

3. Wat is de rol van de gemeente?

‘Normaal gesproken verzinnen professionals dingen voor burgers. Ik raad ambtenaren aan om niet met eigen ideeën te komen. Geef burgers de ruimte, dan borrelen er vanzelf mooie dingen op. De gemeente denkt mee als partner en ondersteunt met faciliteiten. In dit geval met een leegstand pand.’

Meer informatie

  • Dit artikel van Ellen Weber is overgenomen uit het 3D-Journaal, een nieuwsbrief over decentralisaties in het sociaal domein met achtergrondverhalen, polls, de vraag van de week etc. Wilt meer lezen, meld u dan aan voor het 3D-Journaal via de Startpagina VNG-fora.