In Blog

Opening Cruquiusgilde

12 Jan 2014

Wat? De opening van het Cruquiusgilde

Waar? Cruquiusweg 124, Amsterdam Oost.

Wie? Erwin Schuster, Frodo Willemsen, Pepijn van Waning, Lieke Thesingh (wethouder in Oost), Jaap Schouffour (Bureau Broedplaatsen).

Waarom? Om te vieren dat Cruquiusgilde een feit is.

Wanneer? Zaterdag 14 december 2013

Door: Willeke Binnendijk

 

Cruquiusgilde; doordeweeks ambacht; in het weekend cultuur.

 

IMG_0580In Amsterdam Oost staat een blauwe loods; sinds anderhalf jaar is deze loods het nieuwe thuis van Cruquiusgilde. Dit is een bijzondere broedplaats waar kunstenaars en artiesten uit allerlei disciplines (samen) werken. Deze disciplines lopen uiteen van meubelmakers naar beeldende kunstenaars, muziek- en audio kunstenaars tot timmermannen. Bij binnenkomst is te zien dat er veel werk is verricht in de afgelopen tijd. Er zijn elf ateliers gebouwd, die door de achttien gildeleden in gebruik zijn genomen. Naast de ateliers beschikt de loods over een werkplaats met machines. Aan de ene wand prijkt een prachtige zwart-wit tekening van kunstenaar Corkville en wat hoger aan de andere wand een kleurrijk graffiti kunstwerk van Zender en June; een ode aan de eerste graffitikunstenaars in New York.

 

Cruquiusgilde heeft de ambitie om het komende jaar te ontwikkelen als sociale wijkonderneming; zo willen zij zich verbinden met de buurt en werkzoekende jongeren een werkervaringsplek bieden. Voor ROC leerlingen biedt Cruquiusgilde leerwerkplekken. Kansen ontwikkelen staat centraal en daarbij is iedereen welkom ongeacht achtergrond.

Lieke Thesingh en Jaap Schoufour zijn aanwezig bij de opening om het initiatief een warm hart toe te dragen. Lieke Thesingh vind het geweldig dat jongeren in het gilde de mogelijkheid krijgen om een vak te leren, ze zegt dat ze zich verheugd op wat hier de komende jaren gebeuren gaat. Volgens Jaap Schouffour wordt de omgeving Cruquiusweg een bijzonder stukje stad. In aansluiting op het groeiende aantal creatieve ondernemingen vindt hij het ambachtelijke aspect van Cruquiusgilde uniek.

 

IMG_0573Door de weeks voert ambacht de boventoon; in het weekend is er vooral plaats voor culturele activiteiten, zoals een bike-in cinema, theater en nachtelijke feestjes.

Met een open houding naar de omgeving is Cruquiusgilde hard op weg een belangrijke plek in de buurt te worden. Steeds meer buurtbewoners vinden hun weg naar de loods en werken mee aan de programmering.