In Blog

Lucas Community op weg naar een Wijkonderneming

20 Dec 2012

Mostafa el Filali is een bijzondere man en pionier van de Lucas Community. Onconventioneel en volhardend  en hij heeft de overtuiging om de wijkonderneming in wording zonder subsidies te laten draaien.

Vanuit het Steunpunt Wonen is hij al een aantal jaren werkzaam in Amsterdam Nieuw West, in het voormalige Osdorp. In de tijd dat de Wijkaanpak nog hoog op de agenda stond werkte hij gedreven aan het ondersteunen en aanjagen van bewonersinitiatieven. Deze bewonersinitiatieven vinden nu een plek binnen de Lucasschool en zijn hard bezig om zelfdraaiende ondernemingen te worden. Met een startfinanciering van stichting Doen komen deze initiatieven tot wasdom. Volgens El Filali is de humus in de wijkaanpak gelegd, zijn de pioniers, de potentiële wijkondernemers opgestaan en gestart en groeien nu als plantjes in een vruchtbare omgeving. Om met de woorden van Maarten Hayer te spreken; er is een ‘fertile ground’ voor deze initiatieven.

Het leegstaande gebouw van de Lucasschool blijkt een goede plek voor de community die zij aan het worden zijn. Grote, lichte klaslokalen waar de verschillende ondernemers een plek hebben gevonden. Een naaiatelier, sportschool en klussenbedrijf. Ook een kunstenaar heeft zojuist een ruimte gehuurd. Met overgenomen meubilair van de ‘oude buurtentree’ van Stadgenoot is 1 van de lokalen ingericht als ontmoetingsruimte en vergaderplek. Hier is ook een kleine keuken waar beperkt groepsmaaltijden gemaakt kunnen worden. Naast het gebouw is braakliggende grond geschikt gemaakt voor kleinschalige landbouw.

De kerngroep van de community bestaat uit zo’n 15 mensen. Daaromheen zijn nog eens 15 a 20 mensen actief.  Met elkaar maken zij afspraken over beheer, schoonmaken en veiligheid in en om het pand. Wie sluit het pand af en wie doet de volgende dag de deur open.

De zoektocht  van de Lucas Community gaat over het aanjagen van het ondernemerschap, samenwerking tussen ondernemers in het gebouw en betrokkenheid bij de omliggende buurten. En het is een groot gebied. Het gaat zowel om buurten als Wildeman, Reimerswaal, Borrendam en het Zuidwest Kwadrant.

Verrassend is dat de Lucas Community volstrekt op zichzelf draait. Zij maken nauwelijks gebruik van subsidies of andere potjes. Niet van het stadsdeel die vanuit het beleid ‘huizen van de wijk’ heeft opgezet, waar bewonersbudgetten verdeeld worden. Niet van Ymere die in het aanpalende pand van de garage Notweg zoekt naar manieren om ondernemerschap in de wijk te stimuleren, maar in de praktijk moeite ondervindt om dat van de grond te krijgen. En ook niet vanuit het Broedplaatsenbeleid van de centrale overheid om culturele broedplaatsen te stimuleren. Zij zoeken naar waardering van hun inzet door ondernemerschap.

Wat mij betreft mogen de ondernemende bewoners uit Nieuw West voor de maatschappelijke en economische meerwaarde die zij maken voor de omgeving, op de langere termijn wel degelijk beloond worden met een deel van de budgetten die de overheid beschikbaar heeft. Niet als subsidie, maar als uitvoerders van een gezamenlijk belang in de buurt.

Op 9 februari is de officiële opening van de Lucas Community. Komt allen!

En zie de facebookpagina voor het meer foto’s.

Loes Leatemia