In Blog

Excursie KNA naar Rotterdam

4 Oct 2012

 

Door Alexandra de Jong

Op donderdag 20 september organiseerde het Kennisnetwerk Amsterdam in samenwerking met Schleijpen & Leatemia een excursie naar Rotterdam, met als thema economisch duurzame wijkontwikkeling.  Een kort verslag van het bezoek aan vier bijzondere projecten in vier verschillende wijken van Rotterdam Zuid.

De Pendrecht Universiteit (onderdeel van Vitaal Pendrecht)

De excursie begint met een hartelijk ontvangst in de rollatorwerkplaats van Vitaal Pendrecht als inleiding in de ontwikkeling, problematiek en kansen van Rotterdam Zuid. De Pendrecht Universiteit is een initiatief van betrokken bewoners, georganiseerd in Vitaal Pendrecht.

Nico Ros, woningcorporatie Woonstad, is zeer positief over de samenwerking: Vitaal Pendrecht heeft contact met groepen bewoners die vaak niet vertegenwoordigd zijn in bewonersorganisaties. Katja Horeman, gebiedsmanager van de deelgemeente Charlois, voegt hieraan toe dat Vitaal Pendrecht en de Universiteit zorgen voor goede gesprekken met bewoners, in plaats van de aloude confrontatie met bewonersorganisaties. Stijnie Lohof, stedebouwkundige bij de gemeente, benadrukt, net als de eerdere sprekers, dat het meestal over de problemen in Zuid gaan, terwijl het volgens haar ook interessant is om te zien waar het wel goed gaat. Tot slot vertellen Bien Hofman en Rieks Westrik over het ontstaan van Vitaal Pendrecht en de Pendrecht Universiteit.

Stichting Freehouse

Freehouse zoekt naar coöperatieve werkverbanden tussen bewoners, ondernemers en onderwijsinstellingen in de Afrikaanderwijk. De stichting streeft naar het opzetten van ruimtes waar lokale ondernemers, jongeren en ontwerpers samen kunnen komen om kennis, ervaring en ideeën uit te wisselen. Deze uitwisseling leidt tot een tweetal resultaten: vorm van culturele productie die de economische positie van de betrokkenen kan versterken en het culturele zelfbewustzijn van de wijk bevorderen.

Annet van Otterloo en Mariska Vogel van Freehouse vertelden ons over een voorbeeld: de Afrikaandermarkt, het hart van de wijk.   De stichting genereert eigen inkomsten en ontvangt subsidies uit verschillende hoeken. Na de presentatie van Freehouse genieten we van een verse Mexicaanse lunch bereid door de vrouwen van de Wijkkeuken.

Winkelboulevard Zuid

In de wijk Hillesluis strekt de Winkelboulevard Zuid zich over 1,2 km uit waar 220 ondernemers zijn gevestigd, variërend van grote supermarkten tot luxe modeboetieks en ambachtelijke delicatessenwinkels. Duco de Bruijn van de gemeente Rotterdam en Abdel el Bouichibti van Zakenexpert vertellen over de economische ontwikkeling van de winkelboulevard. Een aantal jaar geleden kampte de straat met diverse problemen, zoals leegstand, een eenzijdig winkelaanbod en problemen met veiligheid.  Door o.a. branchering en een integrale aanpak is het de afgelopen jaren gelukt om de leegstand terug te dringen (van 25% naar 8%) en de straat in economisch en fysiek opzicht te verbeteren. Toch blijkt het nog steeds moeilijk te zijn om de lokale ondernemers georganiseerd te krijgen.  De Amsterdamse professionals geven de tip om de buurt actiever bij de winkelstraat te betrekken, omdat buurtbewoners meer belang bij een gezonde straat hebben dan de winkeliers.

Vakwerf Rotterdam / Stichting Zuidzijde

Tot slot maken we een tocht door Feijenoord, waar we een bezoek brengen aan het Helderheidplein. Herman van Wamelen van Stichting Zuidzijde vertelt dat het initiatief is ontstaan ten tijde van Pact op Zuid en de Kwaliteitssprong Zuid.  Toen deze programma’s werden stopgezet, besloten diverse betrokkenen de positieve initiatieven die eruit voort waren gekomen voort te zetten. Met de nodige ervaring, maar dit keer zonder geld. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van het Helderheidplein.

De jongerengroep Helderheid is ontstaan naar aanleiding van de plotselinge dood van een jonge rapper uit Feijenoord, met de artiestennaam Helderheid, die populair onder de lokale jeugd bleek te zijn. In zijn gedachtegoed is het Helderheidfestival opgezet, en sinds kort is een terreintje in de wijk omgetoverd tot het Helderheidplein. Stichting Zuidzijde ondersteunt de betrokken jongeren in het organiseren van activiteiten, netwerkt voor ze en houdt ze zo nu en dan een spiegel voor.

Na dit bezoek is de tijd helaas alweer om, de excursie zit erop.  Al discussiërend over alle opgedane indrukken lopen we naar de metro.  De projecten verschilden behoorlijk van elkaar, vooral de initiatiefnemers blijken in alle vier de gevallen anders te zijn.  Dit maakte het tot een gevarieerde en interessante dag.  De deelnemers zijn het erover eens dat dit bezoek aan Rotterdam de moeite waard was, het heeft genoeg inspiratie gegeven voor het werk dat in Amsterdam op ons wacht.